Kesämökin saunaremontti – tämän verran se maksaa

Oletko suunnittelemassa kesämökin saunaremonttia? Haluaisitko tietää kauanko sellainen vie aikaa ja minkä verran lysti kustantaa? Me olemme parhaillaan saunaremppamme loppusuoralla ja ajattelimme jakaa vinkkejä budjetista ja rempan aikataulusta.

Meillä kyseessä on pyöröhirsisen, ehkä 70-luvulla rakennetun saunan täysremontti. Mökistä ei ole olemassa kunnollisia papereita, joten ihan tarkkaa ikää emme tiedä. Saunan täysremontti tarkoittaa meillä sitä, että purimme pois seiniä lukuunottamatta kaiken ja teimme uudestaan. Nyt, kun remonttia on tehty viitisen viikkoa, alkaa loppusuora pikku hiljaa häämöttämään ja uskallamme sanoa ääneen, että meillä todennäköisesti saunotaan elokuun aikana. Jes!

Saunaremontti aloitettiin kesäkuun lopussa purkuhommilla. Purkutöihin meni aikaa yhteensä noin neljä täyttä päivää yhdeltä ihmiseltä. Purku sisälsi vanhan betonilattian purun, väliseinän purkamisen saunan ja pukuhuoneen väliltä, saunan panelointien purkamisen, sekä pukuhuoneen lattian purkamisen.

Lattian valu ja tasoitus

Lattia valettiin tiistaina 7. heinäkuuta. Tätä ennen laitettiin saunan ja pesuhuoneen kaivot putkineen paikoilleen. Tämä työ vaati jonkin verran alemman betonilaatan piikkausta, joka oli hieman hankalaa tehdä ahtaissa tiloissa. Tämän jälkeen päästiin laittamaan eristykset sekä raudoitusverkko lämmityskaapeleineen.

Lattian valun jälkeen lattia tasoitettiin. Tässä hommassa oli omat kommervenkkinsä, voit katsoa osan täältä. Ensikertalaiselle lattian tasoitus voi olla hieman vaativaa ja tässä meiltä pari vinkkiä:
1. Varmista että tasoite on sopivan paksuista.
2. Tasoitepinta kannattaa viimeistellä heti, kun se kestää kävelyä. Me käytimme Weber Vetonit 4400 tasoitetta ja viimeistelytyö tehtiin noin 30 min levittämisen jälkeen. Eli kannattaa olla nopeasti liikkeellä 🙂

Seuraavaksi siirryimme seinäpintojen tasoitukseen. Vanhat kahi-tiiliseinät vaativat enemmän oikaisua, uudemmat harkkomuuratut seinät saatiin muurattua suoraksi, eli tasoitustyötä oli niissä vähemmän. Tässä vaiheessa takana oli reipas kaksi viikkoa töitä.

Katto, hirsien hionta ja vedeneristykset

Seinien jälkeen siirryttiin katon kimppuun, jonne asennettiin eritykset alumiinipapereineen sekä rimoitus. Eristeiden ollessa peitettyinä hiottiin hirsiseinät. Hirsien hiominen tehtiin kulmahiomakoneella sekä tasohiomakoneella. Käytimme paperikarkeuksia 60, 80 ja 120 eli seinät hiottiin kolmeen kertaan.

Tämän jälkeen pääsimme vedeneristämään saunan puolen lattiaa sekä pesuhuoneen seiniä. Laatoitus tehtiin heti tämän jälkeen. Tässä vaiheessa aikaa oli kulunut neljä viikkoa.

Missä mennään nyt?

Nyt viiden viikon jälkeen katot on pääosin paneloitu, seinät on maalattu saunasuojalla ja laatoitukset tehty pesuhuoneen lattiaa lukuunottamatta. Seuraavaksi teemme laatoituksen loppuun ja saumataan ne, tehdään puuttuvat paneloinnit ja päästään vihdoin lauteiden kimppuun. Jossain vaiheessa on myös asennettava vesipadan piippu. Näihin arvioimme kuluvan yhteensä noin kuusi työpäivää eli tavoitteena on heittää ensilöylyt elokuun lopussa. Työt tehdään siis viikonloppuisin, nyt kun lomat on jo pidetty.

Pitikö aikataulu?

Pitikö aikatauluarvio? Hah, ei todellakaan. Arvioimme ihan ensi alkuun todella optimistisesti remontin kestävän kaksi viikkoa. *Tähän väliin huutonaurua * Jo ennen remontin alkua Harri varovaisesti muutti aikataulun kestoa 3-4 viikkoon. Melko pian kävi kuitenkin selväksi, että ei tule neljän viikon kesälomakaan riittämään, vaikka töitä painettiin neljän viikon lomasta 25 päivää noin 12 tunnin päiviä. Nyt kun käytettävissä on vain viikonloput, työ venyy pakostakin ja saunominen ”kesällä” on vain haave.

Ihan hyvä, että tämä aikataulun venyminen selvisi vasta myöhemmin. Meillä nimittäin on suihkuttelut hoidettu vanhan kesäkeittiön ympärille rakennetussa ”teltassa” ja nämä tämän vuoden heinäkuun mahtavat lämpötilat kun ovat iltaisin pyörineet jopa niinkin alhaalla kuin 12 astetta, pesut eivät ole mitään herkkua olleet. Jos siis olisimme tienneet heti alusta alkaen, että saunaan pääsee ehkä vasta syyskuussa, en tiedä miten remontin kanssa olisi käynyt.

Mikä aikataulua sitten venytti? No ihan heti on myönnettävä että oma yli-optimistisuutemme. Sitten matkaan tuli niitä kuuluisia yllätyksiä, kuten mätiä hirsiä, kiviä, kattopalkkeja väärissä kohdissa. Ja toki mökillä on pitänyt tehdä muitakin hommia, kuten rakentaa huussi. Myös tavaroiden hakemiseen on kulunut useampi päivä, vaikka hyvin pitkälle olemme pyrkineet siihen, että Harri saa tehdä saunaa ja Anni hoitaa kaiken muun.

Työ on tehty täysin omin voimin, vain sähkömies on ollut palkattuna muutamaksi tunniksi. Meillä ei ole ollut talkoita tai ylimääräisiä käsiä apuna, ja sekin tottakai venyttää aikataulua. Tässä vaiheessa uskaltaisi sanoa, että kesämökin saunan ja pesuhuoneen pystyy tekemään yksinään kuudessa viikossa, jos saa keskittyä koko ajan vain siihen.

Saunaremontin hinta

Hinta-arviomme saunan täysremontille oli 5000e. Tällä uskoimme selviävämme saunan tekemisestä. Remonttia suunnitellessa päätimme kuitenkin tehdä erillisen pesuhuoneen, josta aiheutui lisäkustannuksia erillisen vesipadan ja piipun takia. Nämä toivat yhteensä noin 800e lisää hintaa, mutta uskomme että tämä on tulevaisuutta ajatellen hyvä ratkaisu – saunojat saavat saunoa rauhassa ja suihkuttelijat olla suihkussa pesuhuoneessa.

Tässä meidän saunan ja pesuhuoneen kulut eriteltyinä:

 • Lattian valaminen ja eristys: 1200e
 • Vedeneristys: 300e
 • Laatat: 800e
 • Kattopaneelit: 300e
 • Sähkötyöt: 600e
 • Pata ja kiuas hormeineen: 1400e
 • Saunasuoja: 25e
 • Valot: 300e
 • Katon eristys alumiinipapereineen: 200e
 • Lauteet: 500e
 • Hirren korvaaminen: 100e
  yht. 5725e

Tähän päälle tulee mahdollisesti vielä lisähankintana suihku.

Voidaan siis sanoa, että hinta-arviomme piti erittäin hyvin paikkansa, aikataulu taas ei. Uskomme, että tekemällä itse säästimme noin 10 000 euroa. Ammattilainen saisi tällaisen remontin todennäköisesti valmiiksi kuukaudessa, itse tekemällä siihen kuluu puolet enemmän.

Hintaan vaikuttavat luonnollisesti materiaalivalinnat ja hankinnat. Me ostimme tavaroita sieltä ”mistä halvimmalla saimme”. Laatat hankittiin Bauhausista, jossa on hyvä valikoima ja halvemmat hinnat kuin muualla. Emme ostaneet halvinta laattaa mutta emme todellakaan kalleintakaan. Lauteiksi meille valikoitui leppälauteet Kodin Terrasta, jotka ovat paljon huokeammat kuin esimerkiksi lämpökäsitellyt haapalauteet. Olisi tietenkin ihanaa saunoa ikikiukaan kanssa, mutta hinta on niin kova, että säästämme sen rahan mieluummin muuhun. Meille valikoitui siis Narvin kiuas ja pata, joista luimme pelkästään hyviä arvioita.

Kannattaa siis remonttia suunnitellessa myös miettiä, kuinka paljon haluaa mihinkin asiaan panostaa. Jos haluaa ikikiukaan, remontin hinta nousee heti useamman tonnin jne.

Mitä ajatuksia remonttimme hinta tai aikataulu herättävät? Olisi kiva kuulla muiden kokemuksia. Me koitamme jaksaa pusertaa tämän homman nyt maaliin saakka, pitäkää peukut pystyssä 🙂

Anni ja Harri

Related Post

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *