Mökkisaunan remontti – näillä ohjeilla alkuun

Aloitimme kesämökkiremppaprojektimme (jessus mikä sanahirviö) yksissä tuumin saunasta. Tontilla oleva sauna oli päässyt huonoon kuntoon, lauteet näyttivät juuri pysyvän paikoillaan ja erillistä pesutilaa ei ollut. Siispä hommiin, ja purkutöihin.

Purimme pois paneelit, lauteet, lattian ja kiukaan. Koska kyseessä oli maavarainen betonilaatta, oli lattian purkaminen aika hikistä hommaa ja tiedossa oli paljon töitä. Tuulettuvan alapohjan saunassa säästyisi uuden lattian valamiselta, mutta meillä se oli nyt väistämättä edessä.

Varmista alapohjan tuuletus

Jos sauna on tehty maavaraisen kaksoisbetonilaatan päälle ja lattiaa lähdetään purkamaan, on erittäin tärkeää varmistaa, että rakenteet pysyvät kuivina. Meillä pintalaatan alle tehtiin tuulettuva eristekerros tuuletusputkilla sekä uritetulla eristeellä.

Tämän jälkeen asensimme raudoitusverkon, lattiakaivot sekä lattialämmityksen. Sitten olikin vuorossa lattian valu. Tämän teimme Weber Vetonit 6000 pikamassalla, joka kuivuu jo muutamassa tunnissa. Kahdeksan neliön tilaan meni noin 55 säkkiä betonia.

Yllätys – saunan alin hirsi oli mätä

Vanhaa lattiaa purkaessa tuli eteemme pieni yllätys – pesutilan kohdalla oleva alin hirsi oli pahasti kastunut. Ulkopuolelta tätä ei huomannut, sillä vain hirren sisäpuoli oli lahonnut. Hetken aikaa mietimme mitä tehdä, mutta sitten Harri keksi ratkaisun: poistetaan hirsi ja muurataan hirren tilalle harkot. Ulkopuolelta tämä korvataan hirren näköisellä puulla jota saadaan, kun saunan tuvan alakattoa puretaan.

Hirren poiston teimme näin:

 • Tuimme seinän tarvittavilta osin, jotta lahonnut hirsi saatiin poistettua.
 • Nostimme tunkkien avulla lahonneen hirren päällä olevia hirsiä, jotta pystyimme muuraamaan harkot lahonneen hirren tilalle.
 • Harkkojen päälle laitoimme bitumikaistan ja kakkosnelosen kyljelleen.
 • Tämän jälkeen laskimme ylöstunkatun seinän harkkorakennelman päälle.

Saunaremppaajan tärkeät pointit

Isompaa saunaremonttia tehdessä, ota heti alussa pohdintaan nämä asiat:

 1. Hormit. Jos aikeissa on esimerkiksi siirtää kiukaan paikkaa tai hankkia erilliset kiuas ja vesipata, varmista hormien riittävyys ja hormien paikat.
 2. Sähköt. Onko haaveissa esimerkiksi lattialämmitys? Sähkötöissä kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen ja pyytää vinkkejä sekä asennusapua.
 3. Vesikatto. Jos remontoit vanhaa saunaa, varmista että vesikatto on kunnossa. Tämän saat selville, kun purat saunan alakattoa.
 4. Rakenteet. Kun tehdää isompaa saunaremppaa ja purkutöitä on joka tapauksessa, on tässä kohtaa äärimmäisen tärkeää kurkata rakenteisiin ylhäällä, alhaalla ja sivussa. Varaudu yllätyksiin, vanhan saunan rakenteet ovat harvoin kunnossa vaan tiedossa on korjattavaa.
 5. Eristykset. Tuleeko sauna vain kesäkäyttöön vai saunotteko kenties ympäri vuoden? Käyttö määrittelee tarvittavat eristykset. Kesäsaunalle luonnollisesti riittää kevyempi varustelu.
 6. Hirret. Jos kyseessä on hirsisauna, purkuvaiheessa on syytä syynätä myös hirret läpi – onko tarpeen vaihtaa jokin vai voidaanko vanhat säilyttää.
 7. Materiaalit. Ja lopuksi päästään siihen näkyvään osaan eli paneeleihin, kaakeleihin, kiukaaseen, pataan, lauteisiin jne. Valitse nämä käytön mukaan eli varmista esimerkiksi laattojen pakkasenkestävyys ja vertaile kiukaita.

Meidän saunaremonttimme on nyt siinä vaiheessa, että uusi lattia on valettu, sähkömies on tehnyt tarvittavia asennuksia ja pääsemme katon kimppuun. Seuraavaksi kerromme mitä tällainen kokonaisvaltainen saunaremontti kustantaa.

Hyppää mukaan menoomme myös Instagramissa @remppastressi niin näet reaaliajassa uusimmat kuulumisemme.

Anni ja Harri

Related Post

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *